Van deze drie opslagmedia bestaat de harde schijf al het langst, en heeft ze de grootste opslagcapaciteit. Harde schijven zijn verkrijgbaar als inbouwmodel, maar ze bestaan ook in een externe vorm. In dat laatste geval worden ze aangekoppeld via USB (1.1, 2.0, 3.0), USB-C (Thunderbolt 3), Thunderbolt (2), FireWire (400/800) en eSATA(p). De opslagcapaciteit van een harde schijf varieert van 512 GB tot 8 TB.
Een SSD (Solid State Drive) heeft geen bewegende onderdelen en functioneert een stuk sneller dan een traditionele harde schijf. Het nadeel is dat de prijs per GB een stuk hoger ligt dan dat bij een harde schijf of een Fusion Drive het geval is. SSD’s hebben een opslagcapaciteit tussen de 120 GB en de 6 TB, maar als je het een beetje betaalbaar wil houden (< € 500), hou je best een bovengrens van 512 GB aan. SSD’s zijn bijzonder geschikt om er je systeemsoftware en softwarepakketten op te installeren, en zorgen voor een flinke snelheidswinst. Net zoals dat bij een harde schijf het geval is, bestaan ze zowel in interne als in externe vorm. De externe modellen kunnen via dezelfde poorten worden aangesloten als een harde schijf (zie hierboven).
De Fusion Drive is een ontwikkeling van Apple, waarbij een traditionele harde schijf slim (via software) gecombineerd is met een SSD. De prijs leunt dicht aan bij die van een gewone harde schijf, terwijl de snelheid die van een SSD dicht benadert. The best of both worlds, dus. Fusion Drives zijn verkrijgbaar met een capaciteit vanaf 512 GB. Om een Fusion Drive op te zetten heb je dus steeds fysiek een traditionele harde schijf en een SSD nodig.
Verder heb je nog een hybride schijf of SSHD. Dit is te vergelijken met een Fusion Drive. Het verschil is dat deze hybride schijf maar uit één geheel bestaat terwijl je bij een Fusion Drive twee delen nodig hebt. Een hybride harde schijf is dan ook een geschikt alternatief voor toestellen waarbij het niet mogelijk is om zowel een harde schijf én SSD te installeren. Qua kostprijs ligt deze SSHD dichter bij de prijs van een traditionele harde schijf dan een Fusion Drive. Deze SSHD geeft een serieuze snelheidswinst, al is een Fusion Drive of SSD nog steeds sneller.
Je kan overigens niet zomaar elk opslagmedium in elke Mac installeren.
Noteer het serienummer van je Mac en contacteer ons via de groene Help-knop voor meer informatie.