Als je je Mac niet meer kan opstarten, kan dat verschillende oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende problemen op een rijtje.
Als je Mac helemaal niets doet: stroomvoorziening
Kijk eerst na of je Mac correct aangesloten is op het stroomnet. Als je een laptop hebt, ga dan na of de batterij voldoende opgeladen is en kijk ook of het lichtje op de Magsafe stekker brandt. Dit lichtje geeft aan dat de Magsafe stroomadapter goed functioneert.
Als je Mac nog start en je hoort de opstart toon
Wanneer de Mac hoorbaar start, maar je krijgt ofwel geen beeld of de laadbalk blijkt halfweg hangen, dan kan je de volgende opties proberen.
1. De System Management Controller resetten
Elke Mac heeft een chip die het toestel ‘beheert’, en die onder meer aangeeft wat er moet gebeuren wanneer de Mac aan- of uitgezet wordt. Als die chip in de war raakt, kan het voorvallen dat je je Mac niet meer kan opstarten. Je kan de chip dan best resetten. Dat doe je op deze manier:
- Bij een desktop Mac: koppel de Mac los van het stroomnet, wacht een minuut, en sluit de Mac dan opnieuw aan.
- Bij een laptop Mac: druk tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop, hou al deze toetsen vijf seconden ingedrukt, en probeer daarna het toestel opnieuw op te starten.
2. Het PRAM geheugen leegmaken
In het PRAM geheugen worden verscheidene systeeminstellingen opgeslagen.
Als de computer niet meer opstart, is het mogelijk dat het PRAM geheugen corrupt geworden is. Je kan dit als volgt resetten:
- Schakel de Mac uit.
- Start de Mac weer op.
- Druk – onmiddellijk na stap 2!- de toetsen Command (⌘) + Option(⌥ )+ P + R tegelijk in.
- Hou deze toetsen allemaal ingedrukt tot je het opstartgeluid voor de tweede keer hoort, en laat ze dan pas los.
3. Opstarten vanaf de herstelpartitie
Vanaf Mac OS X.7 Lion wordt op elke Mac een klein stukje van de harde schijf of SSD gereserveerd – zonder dat je daar iets van te zien krijgt – als zogenaamde herstelpartitie.
Dit vervangt de installatie- en herstelschijven die vroeger meegeleverd werden op dvd.
Door de herstelpartitie te gebruiken kan je verschillende taken uitvoeren, zoals het herstellen van de bevoegdheden of het herinstalleren van het besturingssysteem.
Om op te starten vanaf de herstelpartitie doe je het volgende:
- Start de Mac op
- Druk meteen de toetsen Command (⌘) + R in
Probeer vervolgens via de herstelpartitie het systeem opnieuw te installeren. Dit doe je door op "Installeer macOS opnieuw" te drukken. Volg vervolgens de stappen op het scherm
Dit is verder zonder verlies van gegevens. Al raden we steeds aan om voor een goede reservekopie te zorgen.
Je krijgt een ander symbool dan het Apple logo te zien
Wanneer je Mac opstart met een hangslot
Als je een hangslot te zien krijt, dan wil het zeggen dat er een Firmware wachtwoord op je Mac staat. Je kan dan proberen om je wachtwoord in te voeren. Let wel op, want het toetsenbord van je Mac staat nu nog in qwerty ingesteld. Dus je zal misschien enkele toetsen moeten wisselen om je wachtwoord correct in te vullen.
Lukt dat niet er raak je hier niet voorbij, dan kan je best de Mac even binnen brengen. Een Firmware wachtwoord is helaas niet gemakkelijk te resetten. Hiervoor moeten we contact opnemen met Apple en is ook je aankoopbewijs nodig.
Wanneer je Mac een map met vraagteken toont
Als je Mac start met dit symbool wil het zeggen dat er ofwel een probleem is met je systeem of dat het opslagmedium in je Mac (harde schijf of SSD) stuk is.
In het geval van een probleem met je systeem, kan je proberen om op te starten vanaf de herstelpartitie, zie hierboven, en installeer je het systeem opnieuw.
Wanneer dat niet lukt, dan is de kans groot dat de harde schijf of SSD stuk is. In dat geval kan je niet anders dan de Mac bij ons binnen brengen.
Indien je je Mac ondanks alle hierboven uitgelegde tips niet aan de praat krijgt, kan je het toestel best binnenbrengen in één van onze servicepunten.
Je kan ons ook altijd even contacteren via de groene "Contacteer ons" knop, rechts onderaan deze pagina.