Naar gelang de situatie zijn er verschillende oplossingen mogelijk:
Je gebruikt Time Machine om back-ups te maken.
Als je regelmatig reservekopieën maakt met Time Machine, dan kan je met deze Time Machine ‘terug in de tijd’ browsen, om zo je gewiste bestanden te recupereren.
Let wel: dit werkt enkel voor bestanden waar Time Machine een reservekopie van gemaakt heeft. Hetzij op een Time Capsule, externe harde schijf of locale opslag (dit laatste is enkel van toepassing op een MacBook met nog voldoende interne opslag). Als de bestanden al gewist werden nog voor de allereerste Time Machine reservekopie voltooid werd, dan kan Time Machine ze niet terughalen.
Zo ga je te werk:
- Open de map waaruit de gegevens verdwenen zijn.
- Klik bovenaan rechts in de menubalk op het Time Machine symbool en kies ‘Activeer Time Machine’.
- Je krijgt dan een soort ‘tijdvenster’ te zien. Met behulp van de pijltjes onderaan, of door middel van de tijdlijn aan de rechterkant, kan je terug gaan ‘in de tijd’ tot het ogenblik waar de bestanden terug opduiken in je map.
- Selecteer de bestanden die je terug wil, en klik onderaan op ‘Zet terug’.
Time Machine zal nu de bestanden terugplaatsen.
Beschik je niet over een back-up?
Stop indien mogelijk onmiddellijk met je werkzaamheden op de Mac. Naarmate je langer verder werkt, stijgt de kans dat de bestanden definitief verdwijnen.
Je kan speciale recovery programma’s gebruiken waarmee je kan proberen de verdwenen bestanden terug te halen. Door ‘recovery software mac os x’ in te geven in je favoriete zoekmachine, vind je er een heleboel.
Switch kan geen aanbevelingen geven over het programma dat je moet kiezen en biedt geen ondersteuning voor deze software.
Let ook op wanneer je zelf data recuperatie tracht uit te voeren! Als je dat verkeerd aanpakt kunnen de gegevens definitief verwijderd worden of kan je meer problemen veroorzaken.
Je Mac binnenbrengen voor een data recovery procedure
Switch kan proberen de verdwenen gegevens terug te halen, maar het is niet 100% gegarandeerd dat dat daadwerkelijk zal lukken. Als de operatie niet lukt, hoef je er ook niet voor te betalen*.
Wanneer we gegevens kunnen recupereren rekenen we hiervoor € 84,70 btwi voor aan. Dit is echter nog geen garantie dat hierdoor de verdwenen bestanden teruggevonden worden.
Sowieso is een data recovery procedure niet altijd mogelijk als de hardware van de harde schijf hapert. Er bestaan wel gespecialiseerde firma’s die ook data recovery procedures voorzien in geval van hardware problemen. Je vindt ze via je favoriete zoekmachine.
(*) Enkel indien de betreffende Mac of harde schijf bij Switch werd aangekocht. In het andere geval wordt minimaal € 50,- onderzoekkost aangerekend.
Wil je op voorhand meer informatie inwinnen in verband met data recovery, dan kan je ons altijd contacteren via de groene "Contacteer ons" knop, rechts onderaan deze pagina.